miércoles, 18 de noviembre de 2009

Gel d'alcohol

Ara que està tan de moda la Grip A, en l'assignatura de Tècniques de Laboratori i de Biología Humana hem decidit fer una mica de gel d’alcohol. Que què és el gel d’alcohol? Doncs simplement aquests pots que venen a les farmàcies i supermercats i anuncien a la televisió per llavar-se les mans. Aquest liquid viscós que quan et fregues les mans amb ell les desinfectes mentre s’evapora. Per molt que el venguen com si fora un compost molt especial per evitar el contagi, és únicament un poc d’alcohol gelificat, que es pot fer a qualsevol laboratori d’institut de la següent manera:

Primer farem una llista de tots els ingredients (per anomenar-los d’alguna manera) i de la proporció necessària de cadascú d’ells, així com els estris que necessitarem per a realitzar la nostra mescla:

- 100 ml d’alcohol etílic (etanol) 74º, que serà el nostre desinfectant.



http://elciyo.files.wordpress.com/2008/10/dsc02682.jpg- 600 mg de carbopol, també anomenat àcid acrílic (si, el que s’utilitza a la pintura), per aconseguir el gel.


http://eloviparo.files.wordpress.com/2009/06/glicerina.jpg- 2 ml de glicerina, una substancia hidratant per tal de no ressecar les mans.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQvGRWZzaiVpy52GjgzV9sZOfF1Db8A6efkIivhxd8D0Ds5NQbtYy58ihrOu8LNE7mf6GuT3YFcJ3Gy6XQBhnkI4OGFMkgTVuqC3eRfOorcIypY3j8JC6JRr86-nzXCVoqqH4K-f498TtO/s240/2922.13.01+Trietanolamina.jpg- 1 ml de trietanolamina, un compost que modificarà l’acidesa de la mescla aconseguint l'espessor desitjat.

- Un vas de precipitats


-un colador






-una espàtula








-un batedor de cuina





-una xeringa


proceso:

Cal recordar que modificarem la quantitat de cada componen en proporció a la volum de gel que desitgem. I si us passeu un poc amb algun dels “ingredients” no us preocupeu hi ha prou marge y us eixirà bé.

Y per últim el senzill procés de preparació: Primer, al vas de precipitats reduïm l’alcohol 96º (que tenim tots a la farmaciola) a una concentració de 74 graus calculant mitjançant una senzilla proporció el volum d’ell i d’aigua que devem afegir per obtenir la quantitat escollida. Amb l’ajuda de l'espàtula i el colador anirem afegint el carbopol ben tamisat a l’alcohol mentre el mesclem bé amb el batedor. A continuació aboquem la glicerina y la trietanolamina amb la xeringa mentre batem i observarem com la mescla s’espessa de sobte. Ja hem acabat!

Heu pogut comprovar que no tota la cosmètica i la química es tan complicada com ens sembla. Tendim a imaginar que els productes que trobem a les farmàcies únicament es poden fabricar als grans laboratoris. Però no sempre es així!

A l'assignatura de laboratori de tècniques fisicoquímiques de segon de batxillerat ens dediquem a fer aplicacions practiques del que estudiem a la resta de classes de ciències així com a l’obtenció practica de les lleis que aprenem. Y us podem assegurar que es molt divertit.

fet per: Julio Parra Martínez i Rubén Vicente Arévalo 2º Batxillerat L

No hay comentarios:

Publicar un comentario